איך ניתן למנוע התקף של מיגרנה?
הידעתם שלמרות שמיגרנה זאת אחת הבעיות הנוירולוגיות השכיחות בעולם, יותר ממחצית מהאנשים הסובלים ממיגרנה לא הולכים לרופא ולכן לא מאובחנים ולא מטופלים כראוי?
היום קיימים טיפולים רבים יעילים למיגרנה. אך עדיין הטיפול הטוב ביותר הינו מניעה. במאמר זה אספנו עבורכם את השיטות המומלצות ביותר ע" נוירולוגים מומחים למיגרנה למניעת התקפי מיגרנה. שיטות אלו עשויות להקל על התקפים ולהפחית את תדירותם.
שיטה מס' 1- להכיר ולנהל את הסיבות האפשריות להתקף מיגרנה.
קיימים מספר גורמים למיגרנה אשר נוירולוגים מומחים למיגרנה ממליצים להכיר ולטפל בהם:
1. שמירה על רמת הסוכר בדם
סוכר נמוך בדם, או היפוגליקמיה, עלול לגרום למיגרנות. מצב זה עלול להתרחש כאשר יש מחסור ברכיבי תזונה בגוף או כאשר צורכים כמות גדולה של פחמימות ריקות. כתוצאה מכך הגוף חווה סטרס ומגיב ע" כאב ראש. על מנת למנוע מצבים אלה חשוב לאכול ארוחות קטנות יותר ותכופות יותר. אל תדלגו על ארוחות במהלך היום. ההמלצה של נוירולוג מומחה למיגרנה היא להימנע מפחמימות מזוקקות כגון סוכר או לחם לבן. רצוי לאכול דגנים מלאים, להוסיף שילוב של פירות וירקות עם חלבון בכל ארוחה, (כגון ביצה או בשר דל שומן) .כל אלה יעזרו לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם לאורך כל היום.
2.הימנעות ממזונות המכילים טיראמין וניטריטים.
המלצה נוספת של נוירולוג מומחה למיגרנות היא לשים לב על התזונה שלכם. מזונות נפוצים רבים מכילים טיראמין או ניטריטים אשר מגבירים ייצור הורמון נוראפינפרין אשר עלול לגרום לכאבי ראש אצל חלק מהאנשים. חומרים אלו נמצאים בחציל, תפוחי אדמה, נקניק, בייקון, בשר חזיר, תרד, סוכר, גבינות מיושנות, בירה ויין אדום. בשר משומר, כבד עוף, גבינות קשות, גבינות כחולות, דג מלוח, כרוב כבוש, פול, שמרים.
טיראמין נמצא גם בשוקולד, מזון מטוגן, בננות, שזיפים, שעועית, עגבניות ופירות הדר.
מזונות עם רמות גבוהות של מונוסודיום גלוטמט או תבלינים מלאכותיים יכולים להיות אחד הטריגרים למיגרנות.
מוצרי סויה יכולים להיות גם עשירים בטירמין (למשל, טופו, רוטב סויה, רוטב טריאקי).
3. הימנעות ממזון הגורם תופעות אלרגיות
אלרגיה למזונות מסוימים עלולה לעורר מיגרנות אצל אנשים הרגישים להם. זה נגרם על ידי דלקת המלווה תגובה אלרגית. אחת ההמלצות של נוירולוג מומחה למיגרנות היא לנסות להימנע ממזונות שאתם או חושדים שהנכם אלרגיים אליהם. ביום של התקף של מיגרנה ערכו רשימה המזונות שאכלתם במהלך היום. כך תוכלו לעקוב אחר הקשר בין התזונה שלכם למיגרנות ולזהות מזונות חשודים כאלרגנים. חשוב גם לפנות לרופא אלרגולוג ולהיבדק לאלרגיות.
האלרגנים הנפוצים הם חיטה, אגוזים, מוצרי חלב וסוגים מסוימים של דגנים. במידה והצלחתם לאתר מזונות מסוימים שעשויים לעורר את המיגרנה שלכם, הסירו אותם מהתפריט שלכם לתקופה מסוימת בדקו האם יש שינויי.
4. הקפדה על שתיה מרובה.
התייבשות היא אחד הגורמים העיקריים למיגרנות. הגוף מגיב למחסור בנוזלים על ידי הכאב ואי הנוחות. תסמינים נוספים של התייבשות הינם עייפות, חולשת שרירים סחרחורת.
המקור הטוב ביותר לנוזל הוא מים רגילים. משקאות אחרים דלים (או נקיים) מסוכר וממתיקים מלאכותיים וללא קפאין יסייעו אף הם בשיקום מאזן המים.
5. הימנעות מסוגים מסוימים של אור
חלק ממיגרנות קשורות לרגישות לאור.רגישות זו נקראת פוטופוביה. צבעים מסוימים בספקטרום הנראה יכולים לגרום למיגרנות אצל אנשים מסוימים. רופאים נוירולוגים מומחים לכאבי ראש מססבירים כי האור מפעיל את תאי עצב שקולטים אותו ומגביר את כאב הראש.
רשמו ביומן האם התקפים שלכם התרחשו לאחר חשיפה לאור מסויים. במידה ומצאתם קשר לאור, בהתחלה של התקף הבא מומלץ להיכנס לחושך ל20-30 דקות עד שהפעילות הנוירונית תירגע.
מכיוון שאור בהיר או מהבהב גורם לפעמים למיגרנות, יש להרכיב משקפי שמש בקיץ שטופי שמש ואפילו בימי חורף. שלג מבריק, מים, השתקפות אור ממבנים יכולים לגרום לתגובה בצורה של מיגרנה. משקפי שמש צריכים להיות בעלי זכוכיות איכותיות ורצוי גם הגנה בצדדים. חלק מהאנשים הסובלים ממיגרנה נהנים ממשקפיים צבעוניים.
תנו לעיניים לנוח מדי פעם כשאתם צופים בטלוויזיה או עובדים ליד המחשב. התאימו את הבהירות והניגודיות של מסך המחשב והטלוויזיה לרמה נוחה. אם המסך בוהק, השתמש במסנן מפחית סינוור או תסגרו וילונות או תריסים כשאור השמש חזק.
6. צמצום החשיפה לצלילים וריחות חזקים ככל האפשר
מיגרנה יכולה להתחיל גם כתוצאה מרעש חזק או ריח חריף , במיוחד אם היא בעלת אופי ממושך. הסיבה לכך אינה ברורה, אבל כמה מדענים מאמינים שלאנשים הסובלים ממיגרנה יש חוסר יכולת לחסום צלילים חזקי וריחות חזקים.
שיטה מס' 2 שינוי אורח חיים
1. הקפידו על מזון בריא ומזין
אכלו תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת פירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים. מזון בריא שומר על כמות מספקת של ויטמינים ומינרלים אשר עשויים למנוע כאבי ראש. אכלו יותר ירקות ירוקים כהים כמו ברוקולי, תרד וקייל. כדאי גם לאכול ביצים, יוגורט וחלב דל שומן כדי לספק לגוף חלבונים בריאים. מזונות אלו מכילים ויטמין B, המסייע במניעת מיגרנות.
אכלו מזונות עשירים במגנזיום. מגנזיום מרפה את כלי הדם ומבטיח תפקוד תקין של התאים. מזונות העשירים בו כוללים אגוזים (שקדים וקשיו), דגנים מלאים, נבט חיטה, פולי סויה, אבוקדו, יוגורט, שוקולד מריר וירקות עלים ירוקים. דגים שומניים יכולים גם לסייע במניעת מיגרנות. אכלו דגים שמנים כמו סלמון, טונה, סרדינים או אנשובי שלוש פעמים בשבוע כדי להגביר את צריכת חומצות השומן אומגה 3.
2. הפסיקו לעשן
3. הימנעו מקפאין
קפאין משפיע שונה על אנשים. אצל חלק הוא גורם למיגרנה, אצל אחרים, להיפך, הוא מקל עליה. אם הנכם חושדים שקפאין הוא הגורם למיגרנה, נסו להפחית את כמות הקפאין בהדרגה. ההדרגתיות חשובה מפני שהפסקת קפאין בפתאומיות עלולה גם היא לגרום למיגרנות קפאין הוא מרכיב חשוב בתרופות מסוימות למיגרנה, ולכן במקרים רבים הוא עוזר לטפל בו. אם אתם שותים משקאות המכילים קפאין כל יום, ייתכן שזה לא יעבוד עבורכם, מכיוון שכבר פיתחתם את ההרגל לכך. המלצה של רופא נוירולוג מומחה למיגרנה היא לנהל יומן כאבי ראש עם התייחסות למזונות ומשקאות המכילים קפאין. מומלץ להפחית את הכמות והתדירות ולבדוק את ההשפעה עבורכם.
4.השתדלו לישון יותר.
הפרעות שינה מובילות לחוסר אנרגיה וירידה של סבילות לגירויים מסוימים. חוסר שינה ונדודי שינה מגבירים את הסיכוי למיגרנה.
5. הפחיתו את צריכת האלכוהול
עבור אנשים רבים אלכוהול גורם לכאבי ראש, בחילות ותסמינים נוספים שנמשכים מספר ימים. נוירולוגים מומחים למיגרנות מזהירים: אלכוהול, במיוחד בירה ויין אדום, הינו עשיר בטירמין, חומר הגורם למיגרנה. השימוש ביומן של כאבי ראש יסייע לקבוע את הקשר בין אלכוהול למיגרנה. חשוב להדגיש שעבור חלק מהסובלים ממיגרנה, לאלכוהול אין השפעה, בעוד שאחרים אינם יכולים לסבול אפילו כמות קטנה.
6. למדו לנהל מצבי מתח בחייכם.
סטרס מחמיר את המיגרנות, הקשורות למתח שרירים והתרחבות כלי דם. ניהול מתח באמצעות הרפיה, חשיבה חיובית וניהול זמן יכול מסייע במניעת מיגרנות או הקלה על התקפים. הרפיה ושימוש בביופידבק עוזרים גם בהתמודדות עם התקף פעיל של מיגרנה. ביופידבק הינו כלי לשליטה בסימנים חיוניים כגון חום הגוף, דופק ולחץ דם באמצעות טכניקות הרפיה. השתמשו בטכניקות הרפיה כגון מדיטציה, טכניקות נשימה, יוגה ותפילה.
7. הקפידו להיות פעילים גופנית.
פעילות גופנית סדירה יכולה להפחית את תדירות המיגרנות במקרים רבים. היא מפחיתה מתח ומשפרת את מצב הרוח, מפחיתה ממתח שרירים, אשר עלול לעורר מיגרנה. חשוב לבחור בפעילות מתונה, מפני ש פעילות גופנית מאומצת מדי עלולה לגרום למיגרנות . הקפידו על חימום לפני האימון ועל שתיה מספקת של מים לפני ואחרי האימון.
שיטה מס' 3 - תרופות ומניעת מיגרנה
1.תרופות המכילות הורמונים.
נשים רבות הסובלות ממיגרנה, שמות לב כי כאבי ראש ובחילות מופיעים יותר לפני או במהלך המחזור. מיגרנות שכיחות במהלך הריון או גיל המעבר. רופאים נוירולוגים מומחים למיגרנות משערים שיש קשר בין מיגרנות לתנודות ברמות האסטרוגן בגוף. במקרים של מיגרנות קדם-וסתיות, ייתכן שיש מקום לשקול להימנע מאמצעי מניעה אוראליים המכילים אסטרוגן, מכיוון שהשינוי ברמות האסטרוגן עלול להחמיר את כאב הראש. גלולות למניעת הריון על בסיס אסטרוגן או טיפול הורמונלי חלופי עלולים להחמיר את בעיית מיגרנות אצל נשים רבות. במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם רופא נוירולוג מומחה למיגרנה ולשקול הפסקה או שינוי בטיפול.
2. היעזרו בתרופות למניעת התקף.
במקרה של מיגרנות תכופות או חמורות, מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה למיגרנה לגבי טיפול תרופתי מונע. בתרופות קרדיווסקולריות, כולל חוסמי בטא , חוסמי תעלות סידן ( ורפמיל ) ותרופות להורדת לחץ דם (ליסינופריל, קנדסרטן ) עשויות להיות יעילות במניעת מיגרנה.כמו כן גם תרופות אנטי אפילפטיות ( חומצה ולפרואית , טופירמט) עשויות לסייע במיגרנה. סוגים מסוימים של תרופות נוגדות דיכאון הוכחו יעילות במקרים רבים של מיגרנה.
קנאביס רפואי לטיפול במיגרנה צובר עניין בקהילה המדעית לאחרונה. הטיפול בקנאביס מותנה ברישיון רפואי על פי נוהל של משרד הבריאות. בהרבה מקרים המלצה של רופא נוירולוג למיגרנה עשויה לעזור בקבלת הרישיון.
3. היעזרו בתוספי תזונה ללא מרשם.
קיימים תוספי תזונה רבים כגון עשבי תיבול ומינרלים מסוימים אשר עשויים גם הם לעזור למניעה או הקלה על. למשל מחקרים הראו כי נטילת מגנזיום באופן קבוע יכולה לעזור לסובלים ממיגרנה.כמובן יש להתייעץ עם הרופא לפני נטילת תוספי תזונה צמחיים או אחרים, במיוחד כשנוטלים אותם בשילוב עם תרופות. מינון גבוה (400 מ"ג) של ויטמין B2, הידוע גם בשם ריבופלבין, עשוי לסייע במניעת מיגרנות.
מחקר בתהליכים מטבוליים והפטולוגיה מצביע גם על כך שוויטמין B6 קו-אנזימטי או פעיל מעורב במטבוליזם של חומצות אמינו בכבד, מטבוליזם של גלוקוז וסינתזה של נוירוטרנסמיטורים . ויטמין B6 פעיל עוזר לשמור על איזון כימיקלים במוח כמו סרוטונין. זה עוזר למנוע חוסר איזון כימי שעלול לגרום למיגרנות.
שיטה 4 - הכנו תכנית פעולה לניהול מיגרנה
1. נהלו יומן כאבי ראש.
בדקו מה גורם למיגרנה אצלכם. יומן כאבי ראש יעזור בכך. זה יעזור לרופא נוירולוג מומחה לכאבי ראש לעקוב אחר יעילות הטיפול . חשוב להרחיב בהערות ל מה שעשית, אכלת והרגשת ב-24 השעות שקדמו להתקף מיגרנה .זה יאפשר לגלות מה גורם למיגרנה עבורכם באופן אישי. התחלו את היומן בתשובה לשאלות הבאות: מתי התחילו כאבי הראש? באיזו תדירות אני חווה אותם עכשיו? האם הם מגיעים בימים מסוימים? בזמן מסוים? איך אפשר לתאר את אופי הכאב? האם יש סיבות שאני יודע? האם מישהו במשפחה שלי סובל מכאבי ראש? האם אני מבחין בבעיות ראייה עקב כאב? האם יש לי כאב ראש לפני או במהלך המחזור? רשמו ביומן את התאריך, השעה שבה התחיל והסתיים כאב הראש, עד כמה הוא היה עוצמתי בסולם של 0 עד 10, כל הגורמים, כל סימפטומים מוקדמים, כל תרופה שנטלתם (שם, מינון, זמן מתן), האם הייתה הקלה.
מומלץ להשתמש באחת מהאפליקציות לנייד כדי לעקוב אחר מיגרנות, כמו לדוגמא אפליקציה Migraine buddy.
2. זהו את הגורמים המעוררים את המיגרנה.
אין למיגרנה "טריגר" אוניברסלי. לא ברור מה בדיוק גורם לזה, והגורמים יהיו שונים אצל כל אדם. כמעט כל דבר יכול לעורר מיגרנה: אוכל, ריחות, צלילים, אורות. לעתים קרובות זה קשור לדפוסי שינה או לפעילויות במהלך היום. הקפידו לרשום את כל מה שאתה עושה ביומן כל יום, אורך זמן זה יעזור לזהות מה מעורר את המיגרנה .
3. ערכו תכנית להתמודדות עם מיגרנות.
רוב הסיכויים שלא ניתן להיפטר לחלוטין ממיגרנה, אך ניתן לשלוט ולנהל אותה. עיינו ביומן כאבי הראש וחפשו דפוסים שחוזרים על עצמם. דפוסים אלו יעזרו לזהות את הגורמים למיגרנות. שימו לב באיזו שעה ביום, בשבוע של המחזור החודשי, או העונה בשנה הראש כואב לעתים קרובות יותר.
לאחר שזיהיתם דפוסים, תכננו את צעדי מניעת המיגרנה. פעלו לפי תוכנית זו, הימנעו מגורמים החשודים כטריגרים.
כמה מילים לסיום
קיימים מעוררי מיגרנה שלא ניתנים לשליטה, כגון שינויים במזג האוויר או מחזור. אם אתם מושפעים מדברים שאתם לא יכולים לשלוט בהם, הקפידו לנוח ככל האפשר בימים כאלה ולהימנע מחשיפה לגורמים שליליים אחרים.
מנגנון התרחשות המיגרנה אינו מובן במלואו. ישנן הנחיות רבות לאילו מאכלים או פעילויות יש להימנע, אך חשוב להימנע רק מהדברים המעוררים את המיגרנה פרטית שלכם.
יש האומרים כי דיקור, עיסוי וכירופרקטיקה יכולים לעזור בניהול מיגרנות. עם זאת, אין כיום הוכחות מדעיות לכך ששיטות אלו עובדות.
בשנים אחרונות נמצא כי הזרקות בוטוקס הינן יעילות במקרים רבים של מיגרנות. קראו כאן בהרחבה על טיפול בהזרקות בוטוקס.
אזהרה:
מאמר זה הינו אוסף המלצות כלליות ואינו מחליף ייעוץ של איש מקצוע. חשוב לבדוק עם הרופא לפני נטילת תרופות או ביצוע שינויים גדולים באורח החיים.
נטילת תרופות נגד כאבים ללא מרשם ברוב ימות החודש הינה מסוכנת . קחו משככי כאבים רק בעת הצורך שוחח עם הרופא לגבי השימוש הבטוח בתרופות אלו.
חשוב! המידע הנ"ל אינו מחליף התייעצות ומעקב אצל רופא
לקבלת מידע נוסף ניתן ליצור קשר בטלפון0528120273 או למלא את הטופס ליצירת קשר כאן.